Vind de juiste Muay Thai Trainer

 

Vijf zaken om rekening mee te houden:

 

De relatie die sommige mensen ontwikkelen met hun trainer in Muay Thai is iets dat vaak onbreekbaar is. In de jaren van hard werken en toewijding in de sportschool, wordt de relatie van leraar en leerling vaak overgezet in een langdurige vriendschap. Het zweet, bloed en tranen die vergoten worden in de Muay Thai ring, en tegelijkertijd de opleiding, zal helpen om de relatie die is ontwikkeld verder uit te bouwen.

Terwijl de meeste mensen helemaal tevreden zijn met hun trainers (onwetendheid een zegen), zijn niet alle trainers gelijk geschapen. Er zijn een aantal goede trainers, een aantal slechte en een aantal écht slechte.

Mensen voelen zich vaak erg loyaal aan de persoon die ze de MuayThai kunst heeft geleerd, ongeacht hun achtergrond of ervaring. Dit is de reden waarom je nep karate meesters hun leerlingen kunnen manipuleren door hen te laten geloven dat ze magische Chi Powers zullen hebben. Wanneer je op zoek bent naar iemand in een autoritaire positie, dan ben je vaak gevoelig voor alles wat ze je vertellen.

Iemand vertellen dat hun trainer slecht is, is als het vertellen aan een vriend dat zijn vriendin lelijk is. Of het waar is of niet, het is het beste om hen zelf tot die conclusie te laten komen.

Het moeilijkste deel van het kiezen van een trainer als je voor het eerst begint met het trainen van MuayThai, is dat je geen idee hebt wat goed en fout is. Als iemand je een Karate techniek leert en daarbij zegt dat het MuayThai is, zal je dat nooit weten omdat je de “MuayThai trainer” in zijn kennis als meester beschouwt.

Hoewel er geen algemeen aanvaarde definitie is van een goede trainer zijn er bepaalde kwaliteiten waarover een trainer / coach / Kru / instructeur moet beschikken.

Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer ik spreek over de MuayThai trainer, ik het heb over een persoon die je helpt beter te worden in de sport. Als het gaat om de work-out binnen MuayThai, of beter gezegd Kickboksen, dan hoef je de verwachting niet te hebben dat je trainer je naar een hoger plan tilt. Wel enkel op het gebied van inspanning en intensieve training.

De eerste stap in het vinden van een trainer van kwaliteit is om jouw persoonlijke MuayThai doelen te evalueren. Een heleboel mensen die MuayThai trainen zijn meer geïnteresseerd in de fitness-aspecten van het MuayThai dan het daadwerkelijk verbeteren van hun techniek.

Als je alleen gaat voor de fitness, dan kun je net zo goed naar een kickboks cardio klas gaan. Deze gids is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een goede MuayThai Trainer en die er een willen vinden.

Uiteraard is dit onderwerp zeer subjectief daar er geen universele definitie is van een goede trainer. Dit artikel richt zich op wat ik zou zoeken in een goede MuayThai trainer buiten Thailand. Als uw training zich in Thailand afspeelt is het uiteraard een ander verhaal. Ik zal daar later op terugkomen.

Hier zijn 5 specifieke zaken die ik beschreven heb, welke je moet zoeken in een goede MuayThai Trainer:

 

1. Kennis van de Sport:

In Noord-Amerika lijkt het erop dat een groot percentage van de mensen die MuayThai leren naar een sportschool gaan welke alles aanbiedt wat er te vinden is binnen de discipline. Er zijn weliswaar enkele MMA sportscholen die echt goede MuayThai instructeurs in dienst hebben, die weten waar ze het over hebben. Er zijn daarnaast ook veel sportscholen die instructeurs over de vloer hebben die niet daadwerkelijk een MuayThai achtergrond hebben.

Er is een algemene misvatting dat MuayThai een vorm van Kickboksen is, waar je met de knieën en elle bogen mag vechten. Dat idee is volledig verkeerd. MuayThai en Kickboksen zijn totaal verschillende sporten. Als je een Kickboks gevecht ziet, dan zie je totaal verschillende bewegingen en technieken dan die je in MuayThai ziet. Er zijn weliswaar enkele crossovers tussen de beide sporten maar in het algemeen gezien zijn het verschillende vechtstijlen.

Als het je niet kan schelen of je nu MuayThai of Kickboksen leert dan is dit geen probleem.

Wanneer je net begint in MuayThai is het onmogelijk voor je om het verschil in MuayThai en andere Martial Arts disciplines te herkennen. Om deze reden accepteer je alles wat jouw MuayThai trainer zegt. Bijvoorbeeld: als je door een kickboks instructeur geleerd wordt dat wat je doet MuayThai is tijdens de lessen, dan zal je naar alle waarschijnlijkheid denken dat je MuayThai aan het leren bent.

Andere sporten voordoen als zijnde MuayThai is pas een probleem als je het weet en er een probleem van maakt. Zoals het oude Engelse gezegde luidt:

[su_quote]Ignorance is a bliss (= Onwetendheid is een zegen) [/su_quote]

Dat is absoluut waar. Als je er achter komt dat wat je leert en hebt geleerd niet de sport is die je wilde beoefenen, dan zal je je daarover slecht en belogen voelen.

Pas op voor “MuayThai Certificaten”!

 

Het idee dat je een 2 tot 4 weekse cursus kunt nemen welke gecertificeerd is door een MuayThai instructeur is absolute onzin. De enige manier waarop je goed in om het even wat kan worden is als je in de uren traint en zo de praktijk van de sport ervaart. Zorg ervoor dat uw trainer daadwerkelijk enige ervaring heeft in de sport zonder vooraf simpelweg geld te betalen om een ​​cursus te nemen omwille van een ​​certificaat dat zegt dat ze “gekwalificeerde instructeurs” zijn. Ik zeg niet dat een certificering betekent dat ze slecht zijn (ik ken een aantal echt goede jongens die MuayThai certificeringen kregen in Bangkok) maar je moet nooit vertrouwen op een stuk papier om te beoordelen of iemand een goede instructeur is of niet.

Vraag uw trainer hoe hij begonnen is in de sport en wat zijn MuayThai achtergrond is. Het is heel gebruikelijk om trainers die een 3e graad zwarte band hebben in karate, een zwarte band in taekwondo, een judo achtergrond en daarop een 2 weekse cursus MuayThai trainer hebben gevolgd, zichzelf presenteren als:

MuayThai instructeurs.


Kevin Ross zegt dat het beste in dit onderstaand citaat:

[su_quote]Mijn ogen waren echt geopend dit jaar, toen ik vroeger met Master Toddy optrok. Hij zou deze ‘Instructeur Certificering’ vakken geven waar de eigenaren van sportscholen of trainers bij hem in de school zouden komen en binnen een week een certificaat als Muay Thai trainer kregen. Ik zat daar hoogst verbaasd te kijken naar hem en deze jongens en was gewoon verbijsterd over het feit dat er vrijwel niemand van hen zelfs de meest elementaire technieken kon laten zien. Het merendeel van hen had achtergronden in een vechtkunst, zoals karate / tae kwon do / enzovoorts. Dat zij binnen een week gecertificeerd zouden zijn als trainer in Muay Thai, dat is gewoon totale bullshit. Hoe kun je een discipline als deze door maar één week te trainen als instructeur toepassen binnen je school?[/su_quote] – Kevin Ross

 

2. Een belofte aan u

Zoek een trainer die om je geeft! Dit is het belangrijkste aspect dat je moet zoeken in een trainer. Het maakt niet uit of de trainer wereldkampioenen heeft voortgebracht of de beste vechters traint, als ze niets om je geven: vergeet het dan maar. Je moet een trainer vinden die écht geeft om je reis in MuayThai en niet alleen om de “prijswinnende” studenten in zijn sportschool.

Alleen maar omdat een trainer / coach een aantal goede vechters of studenten heeft geproduceerd betekent niet dat hij de juiste persoon voor je is. Ik herinner me dat toen ik begon met mijn opleiding in MuayThai bij een lokale MMA sportschool in de buurt. De instructeur was meer geïnteresseerd in het flirten met de meisjes in de klas dan het eigenlijk lesgeven in de techniek. Ik herinner me dat ik hem een vraag stelde over mijn techniek. Hij gaf me een antwoord in een paar woorden zonder daadwerkelijk erop in te gaan en me te helpen.

Op dat moment was ik een jonge student en ik keek op naar mijn trainer omdat hij een toffe MMA-man was. Maar nu dat ik de kans heb om te trainen bij verschillende sportscholen over de hele wereld, realiseer ik me nu dat hij verschrikkelijk slecht was. Hij gaf geen zier of leerlingen nu een goede of een slechte techniek leerden. Hij was enkel geïnteresseerd in een handjevol studenten en zijn maatjes in de sportschool.

Zijn achtergrond was voornamelijk in het Braziliaanse Jiu Jitsu en het worstelen. Als coach zou hij erg goed kunnen zijn maar voor het grootste deel was hij niet de juiste persoon voor mij. Ook al is deze man nu te zien in een magazine als een van de top MMA trainers, voor mij was hij de slechtste trainer die ik ooit heb gehad.

Het vinden van een trainer die zich inzet voor je zal je ver brengen in de sport. Dit is het verschil tussen een gemiddelde trainer versus een trainer die wél geeft om zijn studenten.

 

3. De chemie met de trainer

Je kunt geen chemie krijgen als deze er niet is.

Toewijding is erg belangrijk maar zonder de chemie zal je niet ver komen. Sommige mensen liggen elkaar en anderen weer niet. De mogelijkheid te verbinden en een klik te krijgen met je is iets dat van nature moet gebeuren. Je kunt een verbinding met iemand niet afdwingen, je hebt het of je hebt het niet, ongeacht hun geloofsbrieven of ervaring.

Zoals ik al zei: alleen maar omdat een trainer als de beste in de wereld wordt beschouwd betekent dat niet dat hij voor jou geschikt is. George st. Pierre’s MuayThai coach kan goed voor hem zijn maar het betekent niet dat hij de beste trainer voor iemand anders is. Ik kende een man die zijn opleiding deed aan een van de top MuayThai sportscholen in Australië, een sportschool die veel wereldklasse strijders had geproduceerd. Ook al had hij een tiental MuayThai gevechten onder zijn riem, hij was ongelukkig in de sportschool omdat het niet klikte tussen hem en de trainer.

Niet alleen brengt de trainer het grootste deel van zijn tijd door met zijn top vechters, hij heeft daarnaast ook gewoon niet de juiste chemie voor jou. Dit is een perfect voorbeeld van een trainer die ogenschijnlijk de beste papieren heeft maar dat hoeft totaal niet te betekenen dat het voor jou werkt.

Dit is hoe ik mijn trainer vond in Thailand. Hij was niet de meest ervaren trainer in de sportschool, noch de meest talentvolle, maar wij hadden een chemie samen. Wanneer iemand me vraagt ​​wie de beste trainer is bij mijn sportschool, zeg ik ze altijd dat elke trainer zijn eigen stijl heeft. Het is dan aan hen om de meest geschikte te vinden die bij jou past.

 

4. Muay Thai ervaring

Als ik het heb over MuayThai ervaring wil ik niet zeggen dat jouw trainer/Kru/coach een wereldkampioen moet zijn of een vechter van hoog niveau. Er zijn veel goede trainers die nooit strijders waren.

Alleen maar omdat iemand een wereldkampioen was of bij een elite-niveau in de sport zat betekent niet dat ze automatisch een goede trainer zijn. Je zult vaak zien dat jongens die grote vechters zijn afschuwelijke coaches zullen worden. Waarom? Omdat de beste vechters vaak al hun tijd en energie steken in hun eigen opleiding, niet in de training van anderen. Omdat je een perfecte techniek kan uitvoeren betekent niet dat je het iemand kunt leren. Om een ​​goede coach te zijn moet je meer in huis hebben dan een perfecte techniek en timing. Je moet in staat zijn om dat over te dragen aan een leerling.

Het vermogen om anderen te les te geven is een vaardigheid op zich. Als je een kijkje neemt op allerlei sportgebieden, dan zal je waarschijnlijk zien dat de beste trainers niet de beste waren in hun sport. Natuurlijk zal je wel een aantal trainers hebben die op hoog professioneel niveau MuayThai in de ring hebben beoefend en nu zeer goede trainers zijn. Maar dat betekent niet dat je veel gevochten hoeft te hebben om nu een goede trainer te zijn.

Terwijl de beste trainers niet altijd op hoog niveau vechters waren, is het wel aan te raden om een trainer met vechtervaring te kiezen als je van plan bent om de ring in te stappen. Een voordeel van een trainer die veel gevechten heeft gehad is dat deze veel ervaring heeft als het aankomt op de verschillende situaties die voorkomen in de ring. Dit is waarom ik geloof dat als je als trainer de wens hebt om anderen te trainen voor gevechten in de ring, je ook een paar gevechten moet hebben gedaan voor ervaring en het weten hoe je een tegenstander bestrijdt. Het verkrijgen van wat vechtervaring is een goede zaak als het gaat om het onderwijzen van anderen die ook die wens hebben.

Een trainer met opleidingservaring in Thailand is zeker een voordeel als je op zoek bent naar een goede trainer. Als je een toegewijde trainer zoekt die een paar keer naar Thailand is geweest, dan weet je dat ze kennis hebben in de traditie van de sport. Uiteraard heeft niet iedereen de luxe van een opleiding in Thailand maar dit is iets wat je kunt zoeken in een trainer.

 

5. Passie voor de sport

Op elk moment moet iemand die de sport overbrengt op zijn of haar leerlingen daarin gepassioneerd zijn, zelfs geobsedeerd. Ik zeg niet dat ze een MuayThai Nerd (veel goede trainers zijn dat) moeten zijn maar ze moeten een grote liefde voor de sport hebben. Als iemand iets doet om gewoon maar geld te verdienen dan zal je dat vaak terugzien in de manier waarop ze interactie hebben met mensen en hoe ze hen behandelen. Je kunt dat al snel zien door de passie die een trainer heeft in het lesgeven. Dan ben je aan het juiste adres.

Dit citaat zegt dat het beste:

[su_quote]Om succes op lange termijn te hebben als coach of in elke andere vorm van leiderschap, dien je op de een of andere manier geobsedeerd zijn.[/su_quote] – Pat Riley

Met passie voor de sport zal dat betekenen dat zij zich voortdurend blijven ontwikkelen tot een betere trainer. Het lesgeven moet in een constante verhouding staan met het trainen. Uw trainer moet streven om zijn eigen methoden van lesgeven te blijven verbeteren om zo het allerbeste te bieden aan de leerlingen.

It Takes Two to Tango

Nu je de perfecte trainer hebt gevonden is het tijd om jouw deel te doen. Mensen klagen vaak over hun trainer over van alles maar aan het eind van de dag komt het allemaal aan op JOU. Het maakt niet uit of je de beste trainer in de wereld hebt: als je als leerling niet luistert en geen aandacht besteed aan het leren dan maakt dat uiteindelijk niks uit. Een goede leerling zijn is even belangrijk als het vinden van een goede trainer. Alles naast je neerleggend komt het uit op dit: jouw MuayThai ervaring, jouw reis, is JOUW verantwoordelijkheid. Je trainer kan je helpen om je gids te zijn op jouw pad om je jezelf te verbeteren maar het is aan jou om je eigen verantwoordelijkheid daarin te nemen. Denk aan je training als een bedrijf. Je hebt wellicht mensen die je verder kunnen helpen maar of jouw onderneming slaagt of faalt, is helemaal aan JOU.
Credits aan Stephen Kong (copyright, maart 2014, muaythaipros.com)